Triologi om politik med Steve Mednick

Steve Mednick - “Where Are The Bodies Buried?” 2012


En del gör låtar om politik... Andra gör hela skivor... Steve Mednick har gjort en serie album han kallar "Problems In Democracy", en triologi av politiska skivor och där nu "Volume III" har kommit. Och då räknar han ändå inte in skivan "Immigrants... and Other Americans"!

Jag råkade upptäcka Steve Mednick då en skivbörs i Stockholm spelade hans "Ambling Toward The Unknown". Jag hade med skivan när jag gick ut. Roots-rock med ett stänk av the Band och en aning av Warren Zevon. Skivan lever mycket på Billy Kotsaftis (bör nog inte uttalas på svenska...) explosiva gitarr och andra läckra detaljer med närgången fiol och luftigt komp.

Mednick började 2006 vid femtio års ålder göra skivor och har nu hunnit med hela 10 sen dess,
ett snitt på nästan två per år! Han har definitivt mycket att berätta, en stor lyrisk uttrycks-förmåga, men nöjer sig ofta med avgränsade anekdoter, små iakttagelser som formar hans låtar, med tydliga melodier som ändå spelas något opolerat. Ibland blir det riktigt bra, ibland något tråkigt, kanske Mednicks röst inte har den karisma som behövs för att hålla intresset uppe en hel skiva. Denna gång finns fler tjejer med på stämsång och det underlättar.

Skarp kritik mot Amerikas ytliga politik, full av lögner, utan ansvar eller saklighet, finns överallt på nya albumet. Den här texten är dock hämtad från "Immigrants... and Other Americans":

"They tell their stories without a trace
Of the lies they spread to the human race
They hide behind the veil of fear
Fire and sword defeats the hopeful year
They speak out of both sides of their mouth
they say they’re patriots when they’re really not
Never let the facts or figures get in the way
While they trample on our destiny
Stand up and take them on..."
- Steve Mednick


Steve Mednick har stort intresse i humanism, rättvisa och miljöfrågor. Det finns till och med vardaglig psykologi instoppat i hans texter. Han vet vad han tycker och säger det rakt ut och många i USA ser honom säkert som ett vänsterspöke. Med titlar som det senaste albumets gör han det inte lätt för sig... Låtar som “Liberty Bells Are Calling”, "Still Time for a Change",
"Confessions" och "Warning Signs" borde höras ofta och om och om igen. Det finns egentligen inte en ointrssant låt på skivan och Mednick skriver texter som angår. Tyvärr kommer de som verkligen skulle behöva lyssna säkert inte att bry sig...

Länkar:
Steve Mednick's hemsida - Han gör skivor så oftá att han inte hunnit uppdatera...? Här finns alla låttexter och en personlig biografi.
Steve Mednick's MySpace-sida - med några låtar att lyssna på.

Steve Mednick – Where Are the Bodies Buried? - På Spotify kan du lyssna mer, här finns fler skivor, men ha lite tålamod...