En sångskatt mästerligt tolkad

Penny Nichols - "Colors of the Sun" (Sings the Early Songs of Jackson Browne)"

På samma sätt som en väl vald cover-sång kan vara ett igenkännande lyft på en konsert, kan samma cover på en skiva vara som en käpp i hjulet! Jag menar, vem behöver ännu en version av "Knockin' On Heaven's Door" eller "Proud Mary"??
Felet som de flesta gör är att man tar de kändaste alstren, och de är svåra att tillföra något nytt. Varför inte ta en mindre känd låt och lyfta fram som alternativ?

Istället för "Heart of Gold", om man ska spela Neil Young, kan man göra som Emmylou Harris gjorde när hon valde "Wrecking Ball", en stor låt som nästan ingen lagt märke till... Istället för ovan nämnda Dylan-låt, eller "Blowin' In The Wind", ta något annat ur Dylans enorma arkiv. Som svenska FJK, som tog lilla okända "Down Along the Cove" och utvecklade till "Rakt Ut Ur Natten".

Jag är orolig när jag sätter på Penny Nichols nya "Colors of the Sun (Sings the Early Songs of Jackson Browne)". Kan man tillföra denna enorma sångskatt något eller blir det bara bleka kopior? Vad jag glömde i sammanhanget är att Penny Nichols levt med dessa sånger och var med i Jacksons umgänge när de skapades. Som en gammal vän som bläddrar bland gamla foton tillför hon nya infall och skapar nya associationer. Det är bara att konstatera att hon gjort en absolut fantastisk skiva. Lågmält, men innerligt, skapar hon en stämning som håller sig kvar länge. Ibland kan det gå lite väl långsamt, men dessa sånger har så mycket dramatik ändå, så det är inget som spelar någon större roll. Detta är så suveräna låtar och hon gör dem angeläget spännande på nytt.

Förutom låtar från Jacksons tre första skivor har hon även med några som Jackson aldrig själv givit ut ("Gone to Sorrow" och "The Top") eller endast spelat på konserter ("The Birds of St. Marks" och "Shadow Dream Song"). Jackson Browne är själv med på ett hörn och lägger på utsökta harmonier.

Länkar:
Penny Nichols hemsida - som visar att hon även skrivit böcker och studerat psykologi.
Penny Nichols på CD Baby - för dig som vill få smakprov.
Penny Nichols på Hemifrån - med en intressant biografi.