Skåpmålarmusik del 8: Latin QuarterSkiva 8: Latin Quarter - "Long Pig" från 1993

Latin Quarter gav ut tre fantastiska skivor med politiskt laddade texter till medryckande musik innan de splittrades 1990 och ett fjärde halvfärdigt album släpptes. Tre år senare startade Steve Skaith gruppen igen i mindre skala (med enbart multimusikern Richard Wright och text-författaren Mike Jones) och gav ut två ruskigt bra men tyvärr underskattade skivor, innan han flyttade till Mexico och bildade Steve Skaith Band. Idag är han tillbaka i England och för något år sen återuppstod Latin Quarter igen. Till min stora glädje!

"Long Pig" är den första av dessa två album från 90-talets mellanperiod. Här finns träffsäkra iakttagelser om tillståndet i världen och varierande och starka melodier. Det är allvarligt men ändå upplyftande. "The Desert Rose" ovan handlar om vad som händer alla vackra kändisar när tidens förfall angriper dem. Yona Dunsfords sång sliter mig nästan i stycken... "Phil Ochs" handlar mycket riktigt om den amerikanska protestsångaren som till slut desillutionerad tog sitt liv. Vidare sånger om marknadskrafternas hänsynslöshet och kyrkans smutsiga byk, om Nicaragua, AIDS, krig och om de små i samhället. "Like A Miracle" bidrar med lite ljus:

It's like a miracle
A miracle we've come this far
It's like a miracle
Miracle and then some more...
From the manger to the abattoir
- Mike Jones


Avslutande "Faith and Reason" sammanfattar klockrent:

You've got to have faith, have faith
But faith won't sit with reason
Careful what you think, what you think
because it might be treason
Spiritual treason
- Mike Jones
Peter Seeger utsåg "Long Pig" till 1993 års bästa skiva. Det är underligt att så mycket elände kan bli så upplyftande... Antar att det handlar om att känna glädje över att inte vara ensam om att inse alltihop och därför känna att det fortfarande går att göra något åt det, trots allt. Hoppet var viktigt -93 och är det än mer idag. Medryckande musik och extraordinär sång kan man ju helller aldrig få nog av...

Länk:
Latin Quarters hemsida - med bl.a. texter och bakgrundsinformnation till varende låt.