De bästa skivorna 2012

Här är de skivor jag uppskattat mest under det gångna året. Hoppas du hittar något som du måste utforska vidare...

Nya album:

1. Broken Fences – "Broken Fences"
- Musik som du tar till ditt hjärta utan minsta tvivel. Stämningsfullt med lågmälda akustiska gitarrer och två röster som passar varandra så ypperligt att de smälter samman. Morgan Erina och Guy Russo utgör den unga duon från Pittsburgh, de verkar blyga och osäkra, men när de tar ton så står tiden still... Du följer blint med på deras färder med klanger och röster och stämningar... Jag kapitulerar fullständigt! Läs mer!

2. Latin Quarter - "Ocean Head"
- Comeback efter 21 år. Politiskt brännheta texter, fulla av ödmjuk mänsklighet och nya kloka insikter. Frustration över världens tillstånd, men även över förlorad kärlek, men ännu finns kampviljan kvar... Musik med rytmer och melodier som känns självklara. Både Steve Skaiths och Yona Dunsfords sång är intensivt närvarande. Läs mer!

3. Dale Boyle - "Throwback"
- Varenda ton, alla ackord, varje anslag dryper av pondus och attityd. Dale Boyle sjunger med en angelägen röst, som en korsning av Bruce Springteen och Steve Earle, med samma angelägna kraft i sättet att få ur sig orden som både dessa herrar har. Inte en sekund är onödig eller ointressant. Läs mer!


4. The Deep Dark Woods – "The Place I Left Behind"
- Musikaliskt och stämningsmässigt ligger gruppen nära Great Lake Swimmers och The Band. Röstmässigt läggs stor vikt vid känslofyllda djupa röster som utstrålar en frustration med mängder av svärta i texterna, men också mycket värme... Frontfiguren och låtskrivaren Ryan Boldt har en väldigt sympastisk röst och ett sätt att dominera ljudbilden med ödmjukhet och värme, trots den ödsliga atmosfären. Läs mer!

5. Antje Duvekot – "New Siberia"
- Ändå sen jag hörde Antje Duvekot sjunga första gången så är hon speciell här hemma. En vän till John Gorka och en syster till honom musikaliskt. Ruskigt bra!

6. Gilmore & Roberts – "The Innocent Left"
- Modern folkmusik som tänjer gränser och blir helt oemotståndlig. Tredje skivan har infriat vad de två tidigare lovade...


Övriga utgåvor som är värda all uppmärksamhet:

Mark Davis – "Eliminate The Toxins"
- En sån där envis sak som växer vid varje spelning. En själslig broder till Christian Kjellvander. Avslutande akustiska "Wounded Wing" är en av årets vackraste sånger. Läs mer!

Mary Chapin Carpenter – "Ashes & Roses"
- När MCC struntar i det "snärtiga" och söker inåt, då kommer det fram en samling sånger så här bra och det blir riktigt glödande och passionerat.

Declan Sinnott - "I Love The Noise It Makes"
- En sällsynt lyhörd och inspirerad gitarrist med ett stort öra för hur det ska låta. Läs mer!


Val McCallum – "At the End of the Day"
- Ännu en gitarrist som solo-debuterar med ett lågmält men sympatiskt album.

Joel Rafael - "America Come Home"
- När Joel Rafael ibland når de höga tonerna får han nästan det tonfall som en ung Dylan en gång i tiden hade. Texterna är ofta heta, men musiken smeker behagligt. Läs mer!

Great Lake Swimmers - "New Wild Everywhere"
- Lite mer upptempo även denna gång, men med en oerhört stark lägsta-nivå. Suggestiv melankoli som kan värma den kyligaste vinterdag.


Calum & Rory Macdonald – "The Band From Rockall"
- Runrig's brödrapar har gjort det soloprojekt de länge drömt om att göra. Har klingar det Shadows-gitarrer och glädjen sipprar ur varenda ton.

Luka Bloom – "This New Morning"
- Låtskrivare av rang med mycket att säga. Mycket expressiv sångare. Klass rakt igenom.

Love Antell – "Gatorna Tillhör Oss"
- En stark skiva med tydligt "Perssons Pack"-stuk för alla "de små" i samhällets utkanter.


Gretchen Peters – "Hello Cruel World"
- Gretchen Peters gräver djupt och berör med sin sång och sina texter. Snyggt arrangerat.

The Kennedys - "Closer Than You Know"
- Kursändring i soundet och det tog några lyssningar innan den "satt", men sen...

Ad Vanderveen – "Driven by a Dream"
- Hur många bra skivor måste holländaren med kanadensiska rötter göra innan folk fattar?


Leonard Cohen - "Old Ideas"
- Den gamle har fortfarande drömmar och ser framåt...

The Civil Wars – "Barton Hollow"
- Ännu ett lågmält par med mycket att säga och som skapar suggestiv trivsel.

Rolf Carlsson - "Fina Dagar"
- Jämn och positiv skiva med starka texter och med en av årets bästa låtar: "Krig och Fred".


Kathleen Edwards – "Voyageur"
- Efter en personlig kris kommer alltid en riktigt bra skiva med djup och känsla...!

Sera Cahoone - "Deer Creek Canyon"
- Sera Cahoone har en röst och en tilltalande enkelhet jag inte kan motstå...

Show of Hands – "Wake the Union"
- Steve Knightley och Phil Beer blandar tradition och nytänkande, politik och nonsens, med en attityd och musikalitet som alltid berör och känns!


Live-skivor:

Mick Hanly & Friends - "Live"
- Mick Hanly ser ut och låter som Christy Moore, vilken han en gång ersatte i 'Moving Hearts'. Christy är därtill en av gästerna här. Mycket kompetent låtskrivare och fantastisk live-skiva!

Plainsong – "Fat Lady Singing"
- Iain Matthews, Andy Roberts, Mark Griffith och Julian Dawson inspelade på en sista turné. Plainsongs avskedsskiva visar tydligt vad vi kommer att sakna... Vilken stämsång!!

Jack Tempchin – "Live at Tales from the Tavern"
- Ännu en duktig låtsnickrare som förtjänar större uppmärksamhet.


Walkabouts – "Berlin"
- Gruppens första helt officiella live-skiva. En skiva med härliga versioner av "The Light Will Stay On" och "Nightdrive" är alltid något speciellt.

Jack Johnson & Friends - "Best Of Kokua Festival"
- Jack Johnson live med en spretig gästlista: Jackson Browne (som gör "Take It Easy" på ett nytt spännande sätt), Ben Harper, Ziggy Marley, Taj Mahal, Willie Nelson och Eddie Vedder. Det mesta blir riktigt övertygande och intressant.

Warren Haynes Band – "Live From The Moody Theatre"
- Mycket expressivt gitarrspel och en röst som försätter berg... Nästan tre timmars speltid... Warren, du är en av de största...!Covers:

Penny Nichols - "Colors of the Sun (Sings the Early Songs of Jackson Browne)"
- Jacksons gamla vän tolkar hans tidiga sångskatt och hon tillför nya infall och skapar nya associationer. Bara att konstatera: en absolut fantastisk skiva! Läs mer!

Slim Chance – "The Show Goes on"
- Ronnie Lane's gamla kompgrupp återupplivad med Alun Davies som ny sångare. De här sångerna förtjänar verkligen att spelas om och om igen!

Counting Crows "Underwater Sunshine (Or What We Did On Our Summer Vacation)"
- Adam Duritz blandar som vanligt det magiska med det alldagliga... men när de magiska ögonblicken inträffar blir det riktigt häftigt...!

Instrumentalt:
Sonny Landreth – "Elemental Journey"
- Landreth har sin egen stil och "världens mest begåvade gitarrist", enligt Eric Clapton, har gjort ett helgjutet instrumentalt album. Inte oväntat, men ändå...

Jimmy Robinson - "Guitarworks"
- Robinson sjunger föredömligt på flera låtar, men detta är ändå mest gitarr-musik för mig... En pärla för gitarrister att plocka fram då inspirationen tryter. Läs mer!


Återutgivningar:
Bert Jansch – "Heartbreak"
- En av Bert Jansch's mest underskattade skivor, men ett album jag alltid älskat... Nu med en extra liveskiva solo från McCabe's från samma tidsperiod. Alldeles eget och unikt!

Årets debut:
Broken Fences – "Broken Fences"
- Se ovan!Årets Box:
Sandy Denny - "The Notes and the Words"
- De flesta demo-versioner och annat nytt från 19-CD-boxen, för alla dom som inte köpte den innan den tog slut... Sanslöst bra...!

Upptäckta alldeles för sent:
Kevin O'Regan – "Never Look Back" och "Mean Little River"
- Skulle varit i topp på förra årets lista om jag bara upptäckt dessa två skivor lite tidigare. Det är sällan man finner så otroligt bra ny musik…! Läs mer!

Denice Franke – "Gulf Coast Blue"
- Mycket duktig sångerska/gitarrist/låtskrivare med vissa Cockburn-influenser.


Säkert har jag åter glömt några, men än sen...? Det är frapperande hur Kanada tar över mer och mer som det land där det görs mest intressant musik, med en imponerande bredd och en till synes omättlig nyfikenhet.