Den 'säkra' svenska kärnkraften - igen

En reaktor i Oskarshamn har stoppats med omedelbar verkan. Små notiser och inga stora rubriker. Strålsäkerhetsmyndigheten säger att reaktorn inte är tillräckligt säker. Varför reagerar jag då...? De har ju hittat risken och stoppat reaktorn direkt...

Jo, den ena dieselgeneratorn servades inte som planerat 2011. Hmm... Det är snart 2013! Ägaren Eon säger "att planen var att rätta till felen under den planerade moderniseringen av kärnkraftverket under 2013". De supersäkra svenska kärnkraftsverken med rigorösa kontroller kanske inte är så säkra i alla fall om man kan planera att skjuta upp en nödvändig service i två år och det tar mer än ett år för Strålsäkerhetsmyndigheten att upptäcka felet och på studs stänga av hela skiten.

Vad ger Eon rätt att riskera vår säkerhet? Inser de inte vilka konsekvenser det hela kan få? Jag tror inte ett dugg på denna så kallade "säkerhet" och eftersom slutförvaringen kommer att vara en dold mina kommande generationer omedvetet kan i kontakt med, så är detta faktum mer än tillräckligt för mig!

Fantastiskt kreativa 'Walk Off The Earth's nya "Red Hands" fick plötsligt en ny betydelse!That gun is loaded
That gun is loaded, but it's not in my hand
The fire burns, I'm not the one with the match man!
That gun is loaded, but it's not in my hand
- Walk Off The Earth


"Det handlar absolut inte om någon omedelbar fara för säkerheten" säger presschefen på Eon. Han och hans likar är lika pålitliga som de säkerhetskrav man inte brytt sig det minsta om att följa! De sitter med framtiden för kommande generationer i sina händer och kör ett vågspel... Är det inte dags för en ny folkrörelse mot kärnkraften? Dags att presschefer och säkerhets-myndigheter får äta upp sin arrogans och lära sig grundläggande kunskaper om konsekvens och att visa respekt för våra kommande generationer.

Kärnkraft och dess livsfarliga avfall är inget annat än en "en indirekt form av kannibalism, mer makaber än någonsin den direkta, därför att den drabbar ännu ofödda generationer" (talande ord av Rolf Edberg).