Fem tjejer som når ända fram

Ytterligare några tjejer, kanske inte lika pretentiöst och originellt, men i sin tur väldigt bra...! Tjejer som går hela vägen... oj då... som når ändå fram! Enkelhet kan ibland vara att föredra.


Amelia Curran - "Spectators" 2013
Kanadensiska Amelia Curran skrev "What Will You Building" på The Once första skiva, en bland de bästa låtar på länge. Den finns med här i en ny version med spännande arrangemang. Men alla tio låtarna här har kvalitet rakt igenom, med texter som en ung Jackson Browne hade varit stolt över. Tänkvärda funderingar både om kärlek och tillståndet i världen. Det här är en vidrigt bra skiva, men det tog flera lyssningar att inse det. Det är lågmält och absolut inte publik-friande, men jag antar att Amelia kände att hon var tvungen att få ur sig den här skivan. Så ruskigt suggestivt och utlämnande att jag inte finner ord...


Maja Heurling - "Tänk om inte kärlek övervinner alllt" 2012
Svensk vispop som borde få mycket större uppmärksamhet. Maja skriver väldigt personligt och formulerar sig på sitt eget sätt och musiken har omväxlande och fyndiga arrangemang. Det låter självklart och självsäkert, men ändå ödmjukt. Mycket starka texter med oväntade vändningar. Lite som en kvinnlig Winnerbäck. Maja Heurling kan mycket väl ha gjort förra årets bästa svenska skiva. Fast det visste jag ju inte då...


KT Tunstall - "Invisible Empire / Crescent Moon" 2013
KT (uttalas Katie) Tunstall slog igenom 2005 med "Black Horse and the Cherry Tree", trots att hon tidigare fått höra att hon var "för gammal" (över 25!) och "inte sexig nog". Den skotska tjejen, som även har irländskt och kinesiskt påbrå, har nu gjort sin femte skiva och det är en imponerande skapelse. Väldigt lågmäld och även här kan det ta lite tid att lyssna in sig. Skulle dock önska lite fler rytmiska och snabbare låtar som den här tjejen är så bra att få fram.


Susan James - "Driving Toward the Sun" 2013
Inte speciellt originellt, men i all enkelhet en väldigt tilltalande skapelse. Här finns de snabbare enkla låtarna jag nyss efterlyste. Jag antar att det är svårt att få uppmärksamhet med ett så vardagligt namn och musik som inte direkt sticker ut. Synd, för hon har gjort en skiva det är lätt att tycka om. Inte alls märkvärdigt, men riktigt bra och medryckande.


Thea Gilmore - "Regardless" 2013
Thea är en favorit här hemma. Hennes stämma framkallar välbefinnande, hon skriver bra och angelägna låtar och verkar vara en väldigt klok tjej därtill. Bruce Springsteen lär nyligen ha sagt till henne att han lyssnar på hennes skivor varje kväll, eller i alla fall ofta... Efter det lyckade projektet att tonsätta Sandy Dennys texter kommer nu Theas första egna album på ett tag. EP:n som kom innan, "Beginners" är inget annat än fantastisk. Nya skivan är lite mer arrangerad och inte fullt lika fantastisk, men ändå enastående bra. Som bäst är hon i de nedtonade akustiska låtarna, som "I Will Not Disappoint You" och "Punctuation", men de växer alla efter några lyssningar. "This Road" är en klar kandidat till årets låt. Singeln "Love Came Looking for Me" är väldigt medryckande. Thea visar hela sin bredd och kanske äntligen kan nå lite större framgångar.